Mat Muscle Activation Techniques ®

MAT Muscle Activation Techniques ® is een unieke behandel en trainingsmethode die zeer specialistisch is en overgekomen is uit Amerika en daarmee nieuw in Nederland. MAT is een revolutionaire methode om spierdisbalans, gewrichtsinstabiliteit en bewegingsbeperkingen te evalueren en te corrigeren. Het is een niet-invasieve techniek, ontworpen om het spierstelsel van mensen van alle leeftijden in balans te brengen. De behandel/revalidatiemethode richt zich op het verbeteren en herstellen van de communicatie tussen het zenuwstelsel en het spierstelsel. Patiënten/cliënten met lichte tot zeer zware neurologische klachten van het spierstelsel bereiken vaak zeer goede resultaten met MAT Muscle Activation Techniques®. Een actueel voorbeeld hiervan is top-golver Bryson Dechambeau die een enorme transformatie doormaakte dankzij deze techniek.

Behandeling op basis van MAT Muscle Activation Techniques ®

MAT Muscle Activation Techniques® is in Amerika ontwikkeld door Greg Roskopf, dé specialist op het gebied van verbetering van de spierfunctie. In Nederland werken alleen wij van PT Plus in Amsterdam en Loenen a/d Vecht met MAT. Wij helpen zowel patiënten met chronische klachten als sporters met blessures. Waarom is de methode zo onbekend terwijl de wetenschappelijke basis al oud is?

Sportspecifieke Training

De wetenschap achter MAT Muscle Activation Techniques ®

Het principe achter MAT Muscle Activation Techniques®  is gebaseerd op fysiologische neurowetenschappen, en dan specifieker de alpha-gamma co-activatie die voor het belang van een gezonde spierfunctie in 1895 al is aangetoond. Deze alpha-gamma co-activatie, die 24 uur per dag van belang is voor het menselijk lichaam, houdt een nauwe samenwerking tussen twee typen bewegingszenuwcellen in: de alpha motorische neuronen en de gamma motorische neuronen. De alpha motorneuronen zorgen voor de bewuste aansturing van de grote “extrafusale” vezels in een spier, terwijl de gamma motorneuronen de “intrafusale” vezels, ook wel de spierspoelen genoemd, onbewust aansturen. 31% van alle motorneuronen naar de spier zijn gamma motorneuronen. Als signalen vanuit de cortex (of ander hersengebied) naar de alpha motorneuronen worden gezonden, worden ook de gamma motorneuronen gestimuleerd. De gelijktijdige aanspanning beide spiervezels heeft twee belangrijke doelen: de lengte van de de spierspoel (zintuig) wordt gelijk gehouden, waardoor deze altijd op elk moment kan reageren. Daarnaast kan de spierspoel voortdurend spiercontracties bijstellen. Gezonde weefsels/spieren hebben een goed functionerend gamma-systeem. Dat zorgt voor een hoge gevoeligheid van de de spierspoelen in bewuste en onbewuste aanspanning van de spier. Stress, trauma en overbelasting zorgen echter voor ontstekingen, waardoor de prikkels van de zintuigen en daarmee de input van gamma motorneuronen vermindert. Zonder gamma-activatie (aansturing spierspoelen) kan er geen optimale alpha-activatie  = bewuste aansturing van de spier plaatsvinden! In het ergste geval valt de alpha-activatie uit en kan de spier niet meer functioneren.

Sportspecifieke Training

MAT Muscle Activation Techniques®  doelstelling

De doelstelling van MAT Muscle Activation Techniques®  richt zich op het achterhalen van de onderliggende oorzaak van klachten en die te behandelen. Dit betekent dat het niet tot doel heeft alleen de symptoomklachten te behandelen. Patiënten die snel pijnvermindering willen ervaren zijn soms sneller gebaat bij een pijnbehandeling, die wij ook kunnen bieden als algemeen fysiotherapeut. Bij een chronische blessure of na een operatie biedt deze aanpak niet altijd voldoende resultaat en blijft de pijn of komt deze snel terug omdat het onderliggende probleem niet is opgelost. Als echter de onderliggende oorzaak van klachten kan worden opgelost door het activeren van zwakke spieren, verhoogt de drempel van pijnzintuigen door een toename van spieractiviteit en ervaren patiënten minder pijn-symptomen en komt het lichaam tot rust.

Wat kan Muscle Activation Techniques® voor de spieren doen?

Muscle Activation Techniques® focust op de activatie van het gamma-systeem. Het herstelt de werving van gamma motorneuronen die verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de intrafusale vezels/spierspoelen.

Behandeling zorgt ervoor dat informatie over de status van de spier via deze belangrijke zintuigen weer doorgegeven wordt aan het centraal zenuwstelsel, zodat deze adequaat kan reageren. Bovendien hebben de spierspoelen ook een motorische functie en moeten aanspannen voor een goede spierfunctie.

Non-invasief

Wij, als MAT-behandelaars, zoeken via de systematische non-invasieve aanpak de verzwakte spieren één voor één op en activeren de spieren. Direct is merkbaar of een spier geactiveerd kan worden.

Oefeningen

Zodra de spieren genoeg geactiveerd zijn, krijgt de patiënt/cliënt een aantal oefeningen mee voor thuis om de belastbaarheid van de spieren te verhogen. Vervolgens wordt aangeraden het revalidatieproces voort te zetten met een trainingsprogramma, door onder begeleiding de spieren verder te versterken. Doordat MAT de spiercommunicatie met de hersenen herstelt, werkt het ook een als anti- ageing training die de negatieve gevolgen van het ouder worden beperkt.

Wat is het verschil tussen Muscle Activation Techniques® en algemene fysiotherapie?

Algemene fysiotherapie werkt voor een groot aantal patiënten. De fysio behandelt de symptomen en doet lokaal versterkende oefeningen samen met de cliënt en/of geeft de oefeningen mee naar huis. Het is een zo kort mogelijk traject, dat meestal door de verzekeraar wordt vergoed. Voor een groot aantal patiënten werkt dit uitstekend. De reguliere therapie werkt echter niet voldoende als 1. de aangedane spieren zich niet herstellen, 2. het lichaam niet sterk genoeg is om er omheen te compenseren en 3. het pijnsysteem zich heeft aangepast. Fysiotherapie te samen met de kennis van MAT Muscle Activation Techniques® kan in dit geval een goede oplossing bieden.”

Heb je vragen of ben je op zoek naar advies?